Ford fiesta 1.4 tdci porlasztó kiszedés

Ford fiesta 1.4 tdci porlasztó kiszedés

Azzal a problémával keresett meg minket az autó tulajdonosa, hogy “sziszeg” a kocsi, és azt mondták neki, hogy a porlasztó alatti réz tömítés (tűzkarika) cserét kell megcsinálni. Az autószerelője elkezdte ijesztgetni, hogy ha kifújt a porlasztónál, mindenféle nagy baj lehet….stb…stb…

Majd ajánlott  minket az autószerelője, és megnyugtattam az ügyfelet, hogy nem lesz probléma, meg oldjuk a porlasztócsúcs kiszedését.

Amint az alábbi képeken látszik, porlasztó kiszedés megtörtént.

Ford fiesta 1.4 tdci porlasztók kiszedve
Ford fiesta 1.4 tdci porlasztók kiszedve. Jól látható, balról a második porlasztónál fújt ki.

A porlasztócsúcsokat kiszedés után, minden egyes esetben le kell takarítani. (Erősen javasolt ! 🙂 ) Takarítás előtt kupakokat tegyen a nagynyomású csonkokra.

Ford fiesta 1.4 tdci porlasztók kiszedés után eltakarítva
Ford fiesta 1.4 tdci porlasztócsúcsok kiszedés után eltakarítva. A régi és új tűzkarikák oda készítve.

Javasolni szoktuk, illetve mi is úgy csináljuk, hogy a tűzkarikákat berakás előtt lágyítsák ki. Lágyítási folyamat: Izzásig melegítjük a rezet, és hirtelen hideg vízbe dobjuk.

Nagyon fontos, hogy a porlasztó megtakarítása után, a tűzkarika tömítőfelületét ellenőrizze le. Ugyanis néha előfordult már olyan eset, hogy nem csak a tűzkarikából mart ki egy vájatot a kiáramló kipufogógáz, hanem a porlasztócsúcs leszorító hüvelyéből is. Ilyen esetben hibába szerelné össze az autót, nagyon rövid időn belül, ismét ugyan ez lenne a probléma. Ez a hiba nagyon jellemző mercedes típusokra.

Porlasztócsúcs tömítő felületének ellenőrzése
Porlasztócsúcs tömítő felületének ellenőrzése.

A porlasztócsúcs kiszedést követően, nem csak a porlasztón lévő tömítő felületet kell ellenőrizni és tisztára takarítani, hanem a “párját” is. Vagyis a hengerfejben is meg kell takarítani a tömítő felületet. Erre szolgál a fészek maró. Amit igazán általában csak fészek takarítónak hívhatnánk.

Tűzkarika fészkének, a takarítása.
Tűzkarika fészkének, a takarítása.

Majd ezek után a porlasztókat bekentünk berohadás gátló pasztával, az autót összeszereltük, és a gazdája boldogan átvette. Mindenki örült, mert a porlasztócsúcs kiszedéskor nem sérült a porlasztó, így a régi porlasztócsúcsok kerültek vissza az autóba.